Energiamegtakarítás

Megosztás

Hogyan spóroljunk a villanyszámlán?

Energiamegtakarítási tippjeink célja, hogy minél kevesebbet költsön áramra, elektromos berendezések üzemeltetésére.

Számítógép energiamegtakarítás
Számítógép energiamegtakarítás

Nem is gondolnánk, hogy a mai modern világ kedvelt készüléke a számítógép, milyen sok energiát fogyaszt, főleg ha amikor nem használjuk, és csak úgy magára hagyjuk. Általában bekapcsoljuk a számítógépet és a perifériákat (nyomtató, fax stb.) amikor abbahagyjuk a rajta végzett tevékenységet, egyszerűen ott hagyjuk órákig és más tevékenységet végzünk. A számítógép egy bizonyos idő után készenléti módba vált (ha ez be van állítva).

De az igazi megoldás, ha kikapcsoljuk. Egy 300 W-os készülék 5 órai üresjáratban fölöslegesen 1500 W-ot, azaz 1 hónapban 45 kW-ot fogyaszt. Egyszerűen egy kapcsolós elosztóval az összes készüléket lekapcsolhatjuk, ha már nem használjuk azokat. Ugyan így minden távirányítóval rendelkező készülék 5-10 W készenléti teljesítményt fogyaszt (TV, rádió, DVD stb.), ha nem kapcsoljuk ki. Ha csak a távirányítóval, akkor bizony egy-két energiatakarékos égő fogyasztását eszik meg anélkül, hogy hasznunk lenne belőle.

Az újabban divatos halogén spot lámpák, nem hogy csökkentették volna az energia felhasználást, de jelentősen megnövelték. Ott ahol egy konyhában mennyezeten elhelyezett 60 W os égő megfelelő fényt adott, most a beépített szekrényeknél 3-5 db 50 W-os halogént szereltetnek, 60 W helyett 250 W-ot. A fogyasztáshoz képest alig észrevehető a megvilágítás növekedése. A divatot meg kell fizetni, sokkal többe kerül az alkatrész + több lesz a villanyszámlánk.

Nem árt, ha a régi villamos hálózatunkat időnként átvizsgáltatjuk, sok probléma forrása a vezetékek nem megfelelő keresztmetszete, valamint a dobozokban lévő kötések nem megfelelő állapota. A laza, sodrott csatlakozások melegszenek, azonkívül hogy tűzveszélyes, a nagyobb ellenállás miatt az energia egy része melegedés formájában elvész. A készülékek szenvednek, mivel a feszültség lecsökken. 230 V helyett jó, ha 200 V-ot kapnak. Ez észrevehető, pl: az égők időnkénti elhalványulásában.

Biztosíték
Biztosíték

Ugyanígy a biztosítékoknál is, ha régi elavultak vagy nem kellően vannak meghúzva a csavarok, szintén melegedés és energia veszteség lép fel. Ha fontos a pénztárcánk, ne hagyjuk!

A kiszolgált elöregedett gumiszigetelésű vezetékek, zárlati hiba forrása lehet és egyben balesetveszélyes is. A szigetelési hibán át, szivárgó áram folyik, amelyet a fogyasztásmérő mér, a fogyasztó pedig fizet érte. Az elhasználódott gumiszigetelésű és valószínűleg alumínium erű vezeték, feltehetően védőcsőbe van, amelyből a vezeték néhány esetben kihúzható, és helyére valószínűleg, behúzható a régi gumiszigetelésű vezetékek helyére, a rézerű, műanyag szigetelésű vezetékek, de ez csak a megfelelően kivitelezett csövezéseknél alkalmazható (sajnos).

Egyszerű, de praktikus tippek

– Ha kimegyünk a helységből, oltsuk le a lámpát!

– A mobiltelefon töltő akkor is fogyaszt áramot, ha nincs csatlakoztatva rá a telefon, ezért mindig ha már nem töltjük a telefonunkat, húzzuk ki a töltőt.

– Energiatakarékos égőkkel is sokat spórolhatunk  A régi, „hagyományos” izzó átlag 80 százalékkal többet fogyaszt a kompakt fénycsőnél. Az általa felvett energia körülbelül 90 százaléka hővé alakul, az energiaigény mindössze 10 százalékát képes hasznosítani fénykibocsátásra. A hagyományos izzó tehát inkább fűtő-, mint világítótest. Ha hagyományos izzóit energiatakarékosra cseréli, egy év alatt annyi energiát takaríthat meg, amennyiből még 4 évig világíthat. Ha energiatakarékos izzót használ a hagyományos villanykörték helyett, akár 15 ezer forintot is megtakaríthat az izzó élettartama alatt.

Energiamegtakarítás
Energiamegtakarítás

Fényoptimalizálás

A természetes fény
Minél több természetes fényt engedjünk be az otthonunkba, hiszen nem csak egészséges, hanem ingyen energia is.
A mesterséges megvilágítás a természetes fény hatását hivatott kelteni, a megfelelő megvilágítást kell, hogy adja, és nem utolsósorban költségtakarékosság is jellemzi.
Egy lakás villamosenergia költségének 15-30%-át a világítás teszi ki, ezért célszerű a gazdaságos megoldásra törekedni.

A megvilágítás helyes megválasztása
A világítást attól függően, hogy csak tevékenységünk közvetlen környezetét világítja-e meg vagy a teljes helyiséget, két fő csoportra, helyi és általános világításra osztjuk. A munkához szükséges megvilágítási igényt általában helyi világítással elégíthetjük ki, mert ez lehetővé teszi, hogy a helyiség egyéb helyén kisebb megvilágítást alkalmazzunk, s így kisebb teljesítményű lámpákkal, végeredményben takarékosabban oldjuk meg.

Sok helyen az izzólámpa és a fénycső egy helyiségben együtt is alkalmazható. Természetesen nagyon fontos a fénycsövek színárnyalatának a megválasztása, mert a lakásokban csak a meleg színárnyalatú fénycsövek felelnek meg. Energiatakarékossági szempontból a fénycsőnek az előnye az izzóhoz képest, hogy fényhasznosítása kb. ötször nagyobb, ez azt jelenti, hogy egy 20 W-os fénycső fényárama egy 75-100 W-os izzó fényáramával egyenlő.

Csak ott világítsunk, ahol szükséges
A takarékosság ott kezdődik, hogy feleslegesen nem világítunk. Ha elmegyünk otthonról kapcsoljunk le minden világítást, és ha egy helyiségben huzamosabb ideig senki nem tartózkodik, ott is kapcsoljuk le a lámpát.
Ne kapcsoljuk ki az izzókat hagyományos körték esetében 5 perc, kompakt és neon fénycsövek esetében 15 percnél rövidebb időre, mert a felkapcsolás annyi energiát fogyaszt, mintha a fénycsővel negyed órán át folyamatosan világítottunk volna.
Az izzólámpával takarékoskodni csak akkor tudunk, ha 10 percnél hosszabb időre nincs szükségünk izzólámpára és akkor kapcsoljuk ki.