Kismegszakító bekötése

Megosztás

Az elektromos hálózat védelme érdekében vállaljuk kismegszakító bekötését szakszerűen , és kismegszakító cseréjét rövid átfutási idővel..

A kismegszakító, amely egyébként automata vagy vezetékvédő kapcsoló néven is ismert, az elektromos fogyasztókat és a hálózatot védi általánosságban a túlterheléssel szemben. Ha zárlat következik be valahol a hálózatban, akkor nemcsak a fogyasztókat teheti tönkre, hanem magukat az elektromos kábeleket is, amelyek a falban futnak.

Kismegszakító bekötése

Egypólusú (1 fázisú) kismegszakító bekötése

Általában az alsó bekötési pontra kötjük a bejövő fázisvezetőt (LINE), a felső pedig a fogyasztók felé elmenő bekötési pontja. Több kismegszakító alkalmazásakor az alsó pontokat gyűjtősínnel kötjük össze, mivel stabilabb kötéseket biztosított mintha vezetékekkel hidalnánk át.

Az alján lévő gyorscsatlakozóval kalkapsínre is rögzíthető. Lakossági fogyasztóknál B leoldási karakterisztikájú kismegszakítókat építünk be elsősorban.

C16 kismegszakító bekötése

A bekötés irányát általában megadja a gyártó, világosan megjelöli a kismegszakítón is vagy a mellékelt dokumentáción. A LINE (fázis felől) szokta jelölni a kismegszakító bemenetét, a LOAD felirattal jelölik a a kimenetét (fogyasztó felé).

Időnként heves viták vannak arról, hogy hogyan kell bekötni egy kismegszakítót. A kismegszakítót többnyire tetszőlegesen be lehetne kötni a megfelelő működéshez, de persze lehetnek bevett szokások és konvenciók.

hibás kismegszakito csereje

Hibás kismegszakító cseréje

A leglényegesebb ezzel kapcsolatban, hogy a kismegszakító cseréjét bízza szakképzett villanyszerelőre! A meghibásodott kismegszakító cseréje előtt gondoskodjon feszültségmentes állapotról! Áram alatt életveszélyes és tilos szerelni!

A beszerelni kívánt kismegszakítót lehetőleg válassza ugyanabból a termékcsaládból (ha az minőségi termék, és nem éppen ezért kell cserélnie). Ha a cserélt kismegszakítótól eltérő terméket választ, törekedjen arra, hogy kioldási karakterisztikában és jellemzőiben hasonló készüléket válasszon!

Szívesen segítünk a választásban, és kérjük, vegye fel a kapcsolatot velünk akkor is, ha az alábbiak valamelyikére van szüksége:

  • 3 fázisú kismegszakító bekötése
  • Kétpólusú kismegszakító bekötése
  • Lakáselosztó bekötési rajz

A névleges áram, feszültség, pólusszám, kioldási karakterisztika illetve névleges megszakítási képesség alapján megkülönböztetett kismegszakítók bekötését a lakásba a felhasználás célja határozza meg.

A megszakítók legfontosabb paraméterét a vezeték keresztmetszete, terhelhetősége határozza meg, pl. maximális javasolt terhelhetősége: 1,5 mm2/13 A, 2,5 mm2/16 A, 4 mm2/20-25 A. A megszakító a kialakított vezetékkeresztmetszet szerinti áramkörön a vezeték terhelhetősége/zárlat védelmét látja el.

Gyakori kérdések

Mikor kell cserélni a kismegszakítót?

A kismegszakítók cseréje vagy bővítésre leggyakrabban a lakás elektromos hálózatának bővítésekor történik. Új mosógép, villanytűzhely, Hi-Fi berendezés vagy bármilyen új elektronikus eszköz beüzemelésekor előfordul, hogy gyakrabban kiold a kismegszakító. Ilyenkor valószínűleg nagyobb teljesítményű kismegszakítóra van szükség. A kismegszakítók 7-8 évente történő rutinszerű cseréjét, modernizálását is szoktuk javasolni.

Nagyon fontos, hogy kismegszakító cseréje vagy bővítése során kérjen szakvéleményt villanyszerelőtől, ugyanis nem mindegy, hogy milyen kismegszakító kerül a lakásba.

Gyakran találkozunk olyan esettel is, amikor egy készülék (pl. mosógép) használatakor a kismegszakító többször leold, vagy melegszik egy kábel. Ilyen esetben megeshet az is, hogy nem a kismegszakítót kell cserélni, hanem a falban futó vezetékeket kell cserélni, vagy egy adott készülék nem működik megfelelően.

Lakásba milyen kismegszakítót vegyek?

Lakásba általában 6 Amper és 25 A közötti névleges áramú kismegszakítót javaslunk, az adott kör áramfelvétele alapján. Társasházak főelosztóiban lehet akár 125 A-es kismegszakítókat telepíteni. „B” jelölésű, gyors kioldású biztosítók megfelelőek a világítás és a dugaszolóaljzatok (értsd lámpák, konnektorok) köreinek védelmére. „C” kioldási karakterisztikájú megszakítókkal motoros indítású (induktív) elektromos készülékeket védhetünk, a „D” jelölésű kismegszakítók elektronikus készülékek védelmére ideálisak.

melyik a legjobb kismegszakító

Melyik a legjobb kismegszakító?

Az ABB (talán a legjobb), ETI, EATON márkák nem csengenek rosszul elektromos körökben. A kismegszakító életet véd, csak minőségi terméket érdemes belőle vásárolni!

A kismegszakítót nem lehet visszakapcsolni, miért?

Ha nem lehet visszakapcsolni a kismegszakítót, lehet, hogy zárlat van a készülékben. Ha a fogyasztót leválasztottuk a hálózatról (kihúztuk a konnektorból), de még mindig nem lehet visszakapcsolni, sérülhetett a vezetékek szigetelése. Időnként előfordulhat, hogy maga a kismegszakító is meghibásodik.
Nagyon fontos, hogy ne erőltesse a visszakapcsolást, hanem derítse fel a hiba okát, vagy hívjon szakembert!

Miért zúg a kismegszakító?

Ha zúgni kezd valamelyik kismegszakító az elektromos szekrényben, akkor megeshet, hogy meglazult egy kötés, vagy a kismegszakító „elfárad” (a zúgás lehet előjele ennek), és ki kell cserélni. A kismegszakító zizegése jelezheti azt is, hogy a kismegszakító által biztosított körben megváltoztak a terhelési viszonyok, és másik típusú kismegszakítót kötöttünk be.