Társasház elektromos hálózat felújítás és szerelés

Megosztás

Gyorsszolgálati munkánk során gyakran találkozunk új fogyasztókkal a társasházakban. A túlterhelt rendszerek meghibásodása. Bizonyos esetekben csak a lakásból a gerinchálózatig menő kábeleket kell cserélni, máskor az egész hálózatot ki kell cserélni.

A teljes fővezeték-rendszer cseréjére vagy felújítására elektromos terv vonatkozik, amelynek megléte előírás. Ezt a tervet villamosmérnök készíti el. A meglévő fogyasztás mellett a jövőbeni fogyasztás növekedését is figyelembe kell venni a tervezés során. Ezzel elkerülhető a többszöri felújítási igény és a fejletlen rendszer bővítése.

Egy teljesen új konstrukció nagyobb munkamennyiséget jelent, míg egy régi rendszer felújításakor új vezeték építhető be a meglévő rendszerbe.

Villanyszerelési munkák lakóövezetekben: villamos hálózat felújítása

Új rendszer felépítésekor és egy régi rendszer felújításakor fontos, hogy megfeleljen a mai előírásoknak. Az alkalmazott szakembereknek rendelkezniük kell a megfelelő engedéllyel. Tehát mindenképpen bízza ezt a munkát szakemberekre, bízza ránk!

Az érintésvédelem, a textilszigetelt huzalok, a reménytelenül oxidált, elszenesedett csatlakozások teljes hiánya jellemzi ezeknek a volt polgári házaknak az elektromos hálózatát. Ezen elektromos berendezések gyártásakor az elektromos vezetékeknek csak néhány elektromos eszközt kellett működtetniük.

villamos hálózat felújítása

A helyiségek világításán kívül gyakorlatilag nem volt fogyasztó, és egy fogyasztó maximális teljesítménye kettőtől néhány száz wattig terjedt. Természetesen az áramköröket úgy tervezték, hogy megfeleljenek a kor követelményeinek. Ezenkívül áramkörök esetében még a többes számot sem lehet nagyon gyakran használni, a helyes kifejezés inkább “áramkör”, mivel csak egy áramkör épült.

Vállaljuk:

 • Az UTP és koaxiális kábelek elosztása szobánként és szobánként egy adott központi helyről.
 • Fogyasztásmérőkkel kapcsolatos munka: csatlakozási kapacitás bővítése, szabványosítás az ELMŰ-ÉMÁSZ vezetésével.

A probléma elsősorban annak volt köszönhető, hogy az évtizedek alatt az eszközök szaporodtak és az életszínvonal is növekedett, és nemcsak az eszközök száma, hanem a teljesítményük is fokozatosan nőtt. Ennek arányában megnőtt az igény a több csatlakozóra és az elektromos hálózat folyamatos bővítésére. Ez szinte mindig az eredeti, érintetlen kábelhálózathoz való csatlakozást jelentette, ami természetesen egyre nagyobb terhet ró a meglévő áramkörökre.

Budapesten sok esetben még az átlagos lakóingatlan is jobb műszaki paraméterekkel rendelkezik az elektromos hálózatra nézve, mint egy régi tégla városi lakás.

Társasházak elektromos hálózata

A legtöbb társasház elektromos hálózata nem felel meg az áramkörök, a terhelhetőség vagy a biztonság szempontjából a modern követelményeknek.

Még az egykori városlakók lakásainak és a saját tulajdonú lakások felújításakor sem szabad érintetlenül hagyni az elektromos szerelvényeket.

A véletlen érintkezés elleni hatékony védelem biztosítása egyre nagyobb problémává vált, ahogy az eszközök száma növekszik, és ez ma is így történik. Nyugodtan kijelenthető, hogy nincs reális módszer ezen régi lakóingatlanok meglévő villanyszerelésének javítására. Többnyire csak egy teljes felújítás jelentheti a megoldást.

Társasházi elektromos hálózat előirásai

Az alábbi szabályok vonatkoznak társasházakra:

 1. Érintésvédelmi felülvizsgálat, mérés /ÉVF
  A jegyzőkönyv az MSZ 60364 sz. szabvány és a 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet szerint.
 2. Erősáramú berendezések felülvizsgálata /EBF
  A jegyzőkönyv az 54/2014. (XII.) BM rendelet szerint.
 3. Villámvédelmi mérés és felülvizsgálat /VVF
  A jegyzőkönyv az érvényben lévő 54/2014. (XII.) BM rendelet szerint. Új: 54/2014. (XII.) BM

A fent hivatkozott vizsgálatok előírt gyakorisága: 6 évente kötelező elvégezni!

Társasház teljesítmény bővítés

A tartós, megbízható elektromos szerelés elengedhetetlen kelléke a hatékony, modern és kényelmes otthonnak. Az új elektromos hálózatbővítés társasházban a mai kor szellemében készül el, minden szempontból az ügyfél igényeinek és elvárásainak megfelelően. A megfelelő számú aljzat és lámpa, valamint az alternatív és keresztkapcsolatok ésszerű kialakítása jelentősen hozzájárul a mindennapi használathoz.

Társasház teljesítmény bővítés

Sok esetben a névleges csatlakozási teljesítmény növelésére is szükség van. Ezekben az esetekben a mérési pontot is szabványosítani kell. Ebben az esetben a lakásban elhelyezett közműmérőt a folyosón kívül helyezik el az előírások által meghatározott módon.

Fontos megemlíteni a belvárosi régi társasházi lakások tekintélyes mennyezetét is. Ez kiváló lehetőséget kínál egy olyan galéria létrehozására, amellyel sok tulajdonos él. Ez elektromos szempontból is fontos. Végül is az elkülönített tér nem maradhat aljzatok és világítás nélkül, és fontos, hogy a galériához igazodó kapcsolatokat hozzanak létre.

A patinás belvárosi társasházak lehetőségeiknek köszönhetően nagyszerű lehetőséget kínálnak mindenféle vállalkozás működtetésére. Már létrehoztunk elektromos hálózatot óvárosi társasházban magánorvos és fogorvosi rendelő, fogorvosi műhely, ügyvédi iroda és utazási iroda, valamint szoftverfejlesztő cég számára is.

Kisfeszültségű rendszerek felújítása

A régi belvárosi épületek lakásaiban az ajtókon, ablakokon, valamint a falakon átvezető koaxiális, UTP és telefonkábeleket széles körben használják a társasházakban. Gyakran lehet követni a budapesti távközlés teljes fejlődését a kezdetektől a mai napig. Természetesen a felújítás során ez nem fordulhat elő. A nagyfeszültségű hálózattal párhuzamosan egy mély védőhálózat épül, külön védőcsővel. Ma a TV és az internetkapcsolat szobánként alapvető követelmény.

Összefoglalva: ezekben a régi és patinás társasházakban lévő lakásokban nagyon sok potenciál rejlik a villanyszerelés tekintetében. Gyakorlatilag az ügyfél minden ötlete megvalósítható.

Társasház méretlen fővezeték cseréje

Gyakori eset, hogy a korábbi házak méretlen fővezetéke nem felel meg a mai fokozott áramigényeknek. Néhány évtizeddel ezelőtt még mindenkinek 2 60W-os lámpája volt a lakásában, és szinte semmilyen más elektromos berendezésünk nem volt. Az alumíniumból vagy rézből készült, még fel nem újított hálózatokat rendkívül megterhelik az elektromos kályhák, mosógépek, mikrohullámú sütők, légkondicionáló rendszerek és kazánok. Meg kell változtatni a méretlen hálózatot.

Társasház méretlen fővezeték cseréje

Új mérőhely kialakítása

A régi mérők akár 50 évesek is lehetnek. A lakásunkban kevés ennyire régi dolog van, és nem haragszunk, ha nem pontosan úgy működnek, ahogy mi szeretnénk. A mérési pontunkat is meg kell újítani. Az anyag és a vezetékek keresztmetszete a falban sokáig nem felelt meg az elvárásoknak. Segítünk a felújításban.

Új mérőhely kialakítása
 • ELMÜ új mérőhely kialakítása
 • Teljes körű ügyintézés

ELMÜ regisztrált villanyszerelő

A közüzemi szolgáltató társaság csak ELMÜ rtegisztrált villanyszerelő szakember munkáját és bélyegzőjét fogadja el. A mérési pont elengedhetetlen a telepítéshez és a hálózat cseréjéhez. Minden feladatot leveszünk a válláról, és az összes adminisztráció a mi feladatunk.

Közös helyiségek és pince villamos hálózat felújítása

A társasházak közös helyiségeit sokan használják. A nyomógombok és kapcsolók sokkal nehezebbek, mint otthonunkban. A lámpák elavultak és sok esetben balesetveszélyesek, mivel nincs motorháztetőjük, és csak a mennyezeten lóghatnak a saját vezetékükön. Az alagsorban évekig általában nem volt karbantartás. A helyiség gyakran nedves, ezért az ottani kábelezés már régóta nem működik, és nem felel meg az érintésvédelmi szabványnak. A felújítással nem várhatjuk meg az áramszünetet vagy a személyi sérüléssel járó balesetet.

Áramlopás felderítése

Az önkormányzat fogyasztásmérőjével csak a ház működtetéséhez szükséges energia mérhető. Sokan nem így gondolják, és társítják magukat a közösségi mérővel, mások és a társasház kárára. Az észlelés nem könnyű, de megoldható.

Új építésű társasházak villanyszerelése

Rengeteg feladat adódik új társasház villanyszerelése kapcsán. A feladatok mennyiségét és bonyolultságát az igények felmérése után látjuk át.

A teljesség igénye nélkül az alábbiak szoktak gyakran felmerülni társasházak, lakóparkok villanyszerelésével kapcsolatban.

Új építésű társasházak villanyszerelése

Udvar, kültéri világítás házra

A lakók tényleges igényeinek megfelelően kell megtervezni. Energiát és pénzt takaríthat meg a fényforrás, például kompakt fénycső, halogén vagy LED-lámpa átalakításával és cseréjével. A kültéri világítást intelligens módon érdemes kapcsolni, hogy ne legyen zavaró a feleslegesen világító lámpa.

Lépcsőházi világítás korszerűsítés, bekötés

Vannak társasházak, amelyek nem használják ki a technikai lehetőségeket, még a lépcsőházak is teljes fényben úsznak napközben is. A mozgás- és jelenlétérzékelőkkel, az alkonykapcsolókkal, az időrelékkel és a LED-világítással eltávolíthatja a felesleges hulladékot, és pénzt spórolhat másra.

 • Lépcsőházi világítás automata kiépítés
 • Lépcsőházi világítás bekötése
 • Lépcsőházi világítás kapcsoló felszerelés
 • Lépcsőházi világítás időzítő kapcsolóval
 • Lépcsőház világítás mozgásérzékelővel
 • Lépcsőház világítás relével
 • Lépcsőház világítás korszerűsítése

Garázsvilágítás szerelése

Manapság a garázsok modern fénycsövekkel készülnek. Ezek a csövek sokba kerülnek, ha folyamatosan világítanak. Van megoldás, nemcsak a megfelelő helyre világítani. A mozgásérzékelők pénzt takarítanak meg, és működésükhöz viszonylag kevés átalakítást igényelnek.

 • Ledes garázsvilágítás bekötés
 • Mennyezeti led lámpa garázsba
 • Autószerelő műhely világítás szerelés
 • Vezeték nélküli lámpa szerelés garázsba
 • Garázs világítás ötletek, tanácsadás

Rámpafűtés

Fagy esetén, télen a rámpafűtés megakadályozhatja a baleseteket. Ha azonban véletlenül bekapcsolják, vagy a kapcsolóberendezés meghibásodik, kivételes közüzemi számlát keletkeztet.

 • Rámpafűtés kivitelezése
 • Rámpafűtés méretezés
 • Rámpafűtés vezérlés bekötése
 • Elektromos rámpafűtés megtervezése

Elektromos lépcsőfűtés kiépítés

Hideg időben megakadályozza a balesetet. Ha azonban véletlenül bekapcsolják, vagy a kapcsoló automatizálása nem működik, pénztárcánkat nem kímélik.

Kerti kapuk, elektromos garázskapu szerelés

Manapság nagyon fontos a lakók biztonsága. Az ideiglenesen nem működő mágneses zár vagy beléptető rendszer sok problémát okozhat azáltal, hogy illetéktelen emberek szabadon mozoghatnak eszközeink körül.

 • Elektromos kapu javítás
 • Elektromos kapu bekötése
 • Elektromos kapu kábelezés
 • Elektromos kapu telepítés
 • Kétszárnyú kapunyitó telepítése
 • Kapunyitó fotocella bekötése
 • Kétszárnyú kapunyitó felszerelése

Beléptető rendszerek telepítése

Sok eszköz van a piacon, amelyeket másolni lehet egyszerű módon, így biztonsági aggályok merülnek fel. Célszerű ezeket az eszközöket korszerűbb és biztonságosabbakra cserélni.

beléptető rendszerek telepítése.

 • Kártyás beléptető rendszer
 • Kamerás beléptető rendszer
 • Beléptető rendszer kiépítése

Füst és gázelszívás

Ezek az elszívók biztonsági okokból fontosak, de az állandó ventilátor drága. Működését szabályozni kell.

 • Ipari füstelszívó
 • Füstelszívó ventilátor

Kerti tavak és szökőkutak

Működésüket is szabályozni kell, különben a folyamatos üzemeltetés sok energiát igényel. Vállaljuk kerti tó elektromos szigetelését is.