Bojler vízkőtelenítés

Megosztás

Bojler vízkőtelenítése

A bojler vízkőtelenítésének ütemezése függ a hálózati víz keménységétől, illetve magától a bojler készülékünktől. Általánosságban elmondható, hogy a bojler vízkőtelenítést érdemes egy-két évente megcsinálni. Ha minket hívna, tárcsázza a +36 70 545 0911 számot!

Honnan tudjuk, hogy vízköves a bojler?

Amikor elkezd felgyülemleni a bojlerben a vízkő a jellemzően fűtőszálon, akkor észrevehetjük, hogy kezd “hangja lenni” a fűtésnek, illetve előfordulhat, hogy elkezd csöpögni. A tömítés azért károsodik az esetek nagy részében, mert a bojlerben lévő vízkő nagyobb hőmérsékletre tud felmelegedni, mint maga a gumitömítés, így a szép lassan elégeti, és meglágyítja a tömítő gyűrűt.

A csepegés tönkreteheti az elektromos alkatrészeket, illetve hatással lehet a fogyasztásra is. Ez azért történik, mert a vízkövesedés miatt sokkal lassabban képes a fűtőszál felmelegíteni a vizet.

hajdu bojler vízkőtelenítés

Hogyan kell vízkőteleníteni a villanybojlert?

Mielőtt hozzálátnánk, áramtalanítani kell a bojlert, és meg kell arról győződni, hogy ne lehessen véletlenül visszakapcsolni. A bojler szétszedése előtt nyissuk meg a biztonsági szelepet, így távozik a bojlerben uralkodó túlnyomás. A bojler védőburkolatának lecsavarozása után szét kell húzni a csatlakozókat. Aki nem csinálta még gyakran, annak érdemes vagy fotót készítenie, a még egyben lévő csatlakozóról, vagy felírni, hogy mit hova kell kötni.

Szerelés közben ügyeljünk rá, hogy a bojler felső részén található szondák ne sérüljenek meg, ugyanis azok nem tömör drótok, hanem gázzal töltött csövek. Az elektromos csatlakozók eltávolítása után jön a víz leeresztése. Ez történhet lavórba, vödörbe, a kádba (kibélelhetjük, hogy a kipotyogó vízkő ne károsítsa a kád felületét), de arra feltétlenül ügyeljünk, hogy akárhova is engedjük le a vizet, a kifolyó víz ne kerüljön a lefolyórendszerbe. Alternatívaként egy gumitömlőt is szerelhetünk a biztonsági szelep helyére, és onnan vezethetjük el a vizet, csak ügyeljünk a kifolyó víz felfogására. A vízkő a lefolyóban ugyanis orrdugulást okozhat, illetve csavarok, alátétek is beleeshetnek, amire szükségünk lesz az összeszerelés során.

FONTOS! A bojlerből kifolyó víz forró lehet, égési sérüléseket szenvedhetünk!

forró víz

Miután kifolyt az esetenként elég meleg víz, a bojler belső faláról is kaparjuk le a vízkövet! A bojler vízkőtelenítésekor a tömítéseket is cserélni szokás. Az aktív anód állapotától függően szintén cserére szorul, vannak. Egyesek szerint ha már az egyharmada hiányzik, cserélni kell, akik minden alkalommal cserélik. Ha lefolyt a víz a bojlerből, és kiszedtük az összes vízkövet, száraz ronggyal töröljük át a belső felületeit.

Az alaplap megtisztítása után jön a visszaszerelés, a csatlakozók összeszerelése és visszacsavarozása. A vízzel történő feltöltés közben távozik a levegő. A nyomáspróbát követően a csapból folyó víznek folyamatosan kell jönnie, azt is ellenőrizzük hogy nincs-e szivárgás a bojler külső felületén. Figyeljünk arra, hogy vízzel való feltöltés előtt soha ne kapcsoljuk be a bojlert, mert tönkremegy a fűtőszál!

Bizonyos kisebb méretű (pl. 10 literes) bojlerek nem szétszedhetők, ezért azokat nem lehet vízkőmentesíteni. Cserébe általában tovább bírják, mint nagyobb térfogatú társaik.

Gyakorlati tapasztalatunk, hogy ha a bojlert a maximális teljesítményének csak 70-75%-án működtetünk, akkor kevésbé vízkövesedik.

Mennyi ideig tart a bojler vízkőtelenítése?

Egy gyakorlott szakember végez vele másfél-két óra alatt.

Mennyibe kerül a bojler vízkőtelenítése?

A bojler vízkőtelenítésének ára helyszíni felmérés után pontosítható, de telefonos egyeztetés után már jó közelítéssel tudunk irányárat mondani, hívjon minket bizalommal a +36 70 545 0911 számon!