Zárlat a lakásban, ne aggódjon!

Megosztás

Sokunknak okozott már gondot zárlat a lakásban. Mik az elektromos zárlat jelei, mit tehetünk, ha nincs áram a lakásban vagy ha a kismegszakítót nem lehet visszakapcsolni?

Mit jelent a rövidzárlat?

Vezetők érintkezése szigetelési hiba miatt, aminek következtében az áram erőssége megnő az összeérő vezetőrészek között, és ekkor magas hőhatás is keletkezhet. A nagy áram károsíthatja az érintkező vezetéket, és az okozott hőhatás meggyújthatja a vezeték környezetében levő gyúlékony anyagot. (Forrás: https://wikiszotar.hu/ertelmezo-szotar/R%C3%B6vidz%C3%A1rlat )

Miről lehet felismerni a zárlatot?

Az elektromos zárlat jelei lehetnek például:

 • Pislog a villany
 • Büdös a konnektor
 • Pattogó, sercegő hang a konnektorban
 • Konnektor nem működik
 • Villanyóra égett szag
 • Égett vezeték szaga terjeng
 • Füstöl a konnektor
 • Villásdugó melegszik
 • Teljesen elment az áram
 • Sercegés a falban

A fenti jelenségeket okozhatja egy meghibásodott kismegszakító is.
füstöl a konnektor

A kismegszakítót nem lehet visszakapcsolni

Az elektromos zárlat keresésének folyamata egyszerű, csak tudni kell, hogy mi van bedugva a házban. Ha valami lecsapta a biztosítékot, és a visszakapcsolás problémát jelent, a kismegszakító folyamatosan lekapcsol, akkor felmerül a kérdés, hogy vajon mi vághatja le a biztosítékot.

 1. A legkézenfekvőbb ok, hogy a rövidzárlat nem szűnt meg a lakásban. Ekkor érdemes egyenként kikapcsolni a fogyasztókat (kihúzni a konnektorból a háztartási berendezéseket és készülékeket).
 2. Ha lekapcsoltuk, kihúztuk az összes eszközt, de még mindig leold a kismegszakító, akkor nagy valószínűséggel egy fázis és egy nulla vezeték összeér valahol a hálózatban, vagy esetleg beázott egy szakasz az adott áramkörben.

Ilyen esetben érdemes szakképzett villanyszerelőt hívni, aki kiméri a hibát, és felderíti, hogy hol sérült esetleg a vezetékek szigetelése. Ha valami lecsapja a villanyórát, ne kísérletezzen, hívjon inkább szakembert!

Elvileg a kismegszakító is meghibásodhat, vagy „elfáradt” egy régi típusú biztosíték. Ennek vizsgálatához is villanyszerelőre van szükség.

Mit csináljak ha nincs áram a fél házban?

 1. Ha az automata kismegszakítók bekapcsolt állapotban vannak, gondolja át hogy nincs-e az adott napra tervezett áramszünet, például karbantartási munka miatt. Ilyenkor ki lehet nézni az utcára is, hogy nem dolgoznak-e esetleg ott az áramszolgáltató munkatársai. Telefonon is érdeklődhet az áramszolgáltatónál, vagy kérdezze meg a szomszédot, hogy nála van-e áram.
 2. Ha nincs áram a lakásban ellenőrizze, hogy az összes biztosíték fel van-e kapcsolva. Elképzelhető, hogy a lakás több pontján is van biztosíték tábla. Ellenőrizze az összes automata biztosító felkapcsolt állapotát, illetve a Fi relé helyzetét.
 3. Ilyenkor értesítse a villanyszerelőjét. Ha regisztrált villanyszerelő, akkor a hálózat és a lakás közötti szakaszt is ellenőrizheti, nem csak az automatáktól a lakás felé eső hálózati szakaszt.

Zárlat a lakásban – gyakori kérdések

Zárlatos konnektor

Ha meglazul a konnektor a falban, leoldhatnak az elektromos csatlakozóvezetékek. Ha a konnektor vezetékei összeérnek, zárlat keletkezhet. A konnektor pl. kismegszakítóval való áramtalanítása után azonnal szerelje vissza a meglazult konnektort, mert egy ilyen dugaszoló aljzat életveszélyes!

Miért veri le a biztosítékot a mosógép?

Elképzelhető, hogy a mosógép bekapcsolása olyan mértékű áramfogyasztást eredményez, hogy a kismegszakító leold. A mosógép zárlatos is lehet. A lakásban lévő háztartási gépek nagyobb fogyasztást okozhatnak, mint amire a lakást tervezték. Ellenőrizni kell a mosógép teljesítményét, és összehasonlítani a biztosíték és a hálózat terhelhetőségével.

A bojler lecsapja biztosítékot

Sokszor a bojler kismegszakító leold, mert a villanybojler vízköves. A vízköves bojler fogyasztása megnő, és az elektromos túlterhelés lecsapja az automatát. Áramfelvétel szempontjából ez akár a normál érték másfélszerese is lehet. A vízköves bojler fűtőszál a túlmelegedés miatt ezen kívül még a gumi tömítést is tönkreteheti, ami a bojler csöpögését okozhatja.

Zárlatos porszívó

Azt, hogy egy zárlatos porszívó mit okozhat, ebben a cikkben elolvashatja. A „mitől megy ki a biztosíték” kérdésre lehet válasz, hogy egy zárlatos porszívó villanymotor leveri a biztosítékot. Húzza ki a konnektorból, és próbálja visszakapcsolni az automatát!

Van fázis de nincs áram

Előfordul, hogy valaki konnektort cserél, és fázisceruzával ellenőrizve van fázis, de mégsem működik a csatlakoztatott elektromos készülék. Ha fázis van, nulla nincs, valószínűleg rosszul lett bekötve a nulla, vagy valamilyen oknál fogva nem záródik az áramkör. Voltmérővel ellenőrizve meg kell lennie a 220-230V-os hálózati feszültségnek.

Elektromos lakástűz okai

Sokszor tapasztaljuk, hogy a háztartásban lévő elektromos berendezések (fogyasztók) megnövekedett áramfelvétele miatt sűrűn lecsap a biztosító. Ennek elkerülésére sajnos sokan jóval nagyobb értékű kismegszakítóra cserélik a meglévőt, ami miatt ugyan az áramkimaradás megszűnik, de a falban lévő vezetékek melegszenek, és tűz üthet ki.

Ha zárlat a lakásban vagy bármilyen probléma van, gyors elektromos hibaelhárítás végett hívjon bizalommal: +36 70 545 0911